Mange nordmenn driver med utholdenhetsidrett, som ski, sykkel eller løping. Det kan være fristende å fokusere 100 % på den treningsformen som du har som mål å prestere innen, men styrketrening kan være et viktig komplement.
Styrketrening som gir eksplosiv styrke og stabilitet
Først som sist er det viktig å avklare at utholdenhetstrening selvfølgelig bør være det sentrale elementet i treningen som er tilpasset en utholdenhetsutøver. Treningen skal tross alt ligne mest mulig på selve konkurransesituasjonen. Når det er sagt kan styrketrening gjerne brukes som komplement, eller erstatte deler av utholdenhetstreningen for utøvere som allerede trener svært mye.
Styrkeøvelsene kan være enkle, men gjerne trene opp eksplosiv styrke og stabilitet. Det betyr også at det er mulig å komme relativt langt med manualer, se noen her: https://billigfitness.no/collections/manualer, balansebrett og annet enkelt utstyr.
Hva er det som gjør styrketrening effektiv?
Styrketrening har flere gunstige effekter for en utøver som driver med utholdenhetsidrett. Styrketreningen bør tilpasses de muskelgrupper som er særlig viktige i idretten det gjelder, som for eksempel ankelstrekkere for en løper eller lår for en syklist.
Der den grunnleggende utholdenhetstreningen både bygger opp hjerte- og lungekapasiteten og styrker muskulaturen, vil tung styrketrening kunne styrke musklene ytterligere. Dessuten er det mulig å trene kjernemuskulaturen spesifikt. En sterk og stabil kjernemuskulatur er viktig i forbindelse med praktisk talt all idrett, i og med at den stabiliserer hele ryggsøylen og kroppen.
Styrketrening kan selvfølgelig også være et motiverende innslag og avbrekk i treningen. Samtidig er det viktig å huske på at styrke skal være et komplement til utholdenhetstreningen. Noen utøvere klarer å skifte fokus fra for eksempel ski til løping, men det er få som vil klare å kombinere fokus på styrketrening med fokus på en spesifikk utholdenhetsidrett. Det er helt enkelt viktig å være spesifikk og fokusert på en disiplin, samtidig som styrketrening benyttes som støtte og komplement.