Biler som selges nye i 2021 er egentlig datamaskiner på hjul, særlig elbiler har et begrenset antall deler som trenger vedlikehold. Samtidig har selvfølgelig alle biler hjuloppheng, dempere og bremser – dessuten er en mengde eldre biler fortsatt på veiene. Hvis du er litt nevenyttig, og interessert i bil og teknikk, kan det være både smart og økonomisk å fikse noen ting selv.

Husk alltid på sikkerheten

På nye elbiler kan det være direkte livsfarlig å prøve å røre enkelt deler, det er en grunn til at sterkstrømsanlegget i bilen er godt kapslet inn. Tradisjonelle diesel- eller bensinbiler har kanskje ikke den samme risikoen for slike ulykker, men det er likevel ekstremt viktig å huske på sikkerhet.

Riktige verktøy er kritisk, og det gjelder spesielt jekker og andre sikringsanordninger. Dessuten må korrekte deler benyttes. For eksempel må du selvfølgelig benytte BMW reservedeler til en BMW, men det er også viktig å følge med på hvilken type reservedeler det er snakk om. Deler fra en annen produsent kan være like gode som originaldeler, men det anbefales å kjøpe fra en etablert forhandler.

Kjøp riktige deler – vurder også renoverte deler

Det er ikke alltid enkelt å finne reservedeler til en eldre bil, i hvert fall ikke spesialdeler til eldre og uvanlige modeller. Da lønner det seg å benytte en spesialisert forhandles som KOED, som også kan tilby brukte deler.

Å benytte brukte og renoverte deler er et smart og miljøvennlig alternativ. Mange deler i en bil er designet for å vare mye lenger enn bilens normale levetid, og mange deler er derfor fortsatt brukbare når en bil vrakes. En profesjonell opphuggingsvirksomhet vil kunne vurdere hvilke deler som med fordel kan benyttes i en annen bil. I noen tilfeller er det selvfølgelig anbefalt å velge nye deler, men det er alltid lurt å sjekke om du kan gjøre et ekstra smart kjøp ved å velge brukt.