Denne artikkelen er en betalt annonse.

Menneskekroppen er en kompleks maskin, med en mengde ulike prosesser som henger tett sammen med hverandre. Kostholdet ditt kan påvirke søvnkvaliteten, samtidig som utfordringer med søvn kan påvirke appetitt og matvaner. I forlengelsen handler dette om både helse og velvære i hverdagen, så det er fornuftig å bruke litt tid på å danne seg et klart bilde av hvilke faktorer som påvirker helsen din.

Mat som gir byggematerialer, søvn som gir rom for innhenting

Maten vi spiser er kroppens «drivstoff», samtidig som et balansert kosthold også må inneholde alle de byggesteiner som menneskekroppen trenger for fornyes og vokse. Imidlertid trenger kroppen også ro og tid for å hente seg inn, det er her sammenhengen mellom mat og søvn er ekstra relevant:

  • I løpet av dagen må kroppen få tilgang til karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer. Noe kan lagres lenge i kroppen, andre ting må fylles opp daglig.
  • Søvn lar kroppen og hjernen hente seg inn, rydde opp, organisere og bygge opp i både muskler, hjernen og en mengde andre organer. Alle sammenhenger er ikke fullt ut forklart eller forstått – men søvn er helt avgjørende.

I dette bildet er balansen mellom søvn og mat viktig. Du bør åpenbart spise tilstrekkelig, slik at kroppen har noe å jobbe med, men samtidig bør måltider om kvelden være lette. Da trenger fordøyelsessystemet ikke jobbe hardt gjennom natten, noe som kan forstyrre søvnen.

God søvn gjør det enklere å ta sunne valg

De aller fleste av oss har opplevd å være skikkelig gretten etter å ha sovet dårlig, og selv relativt korte perioder uten søvn kan føre til en tilstand som kan sammenlignes med betydelig promille. Derfor er det også naturlig at manglende søvn kan føre til ugunstige valg når det gjelder kosthold, for eksempel viser forskning at manglende søvn kan føre til at du får lyst på mer «junk food».

Hvis du sørger for å sove godt, vil det altså også være enklere å holde seg til et sunt kosthold – noe som igjen kan være en selvforsterkende prosess som bidrar til bedre søvn. Det vil igjen gi deg bedre forutsetninger når det gjelder egen helse, og i tillegg mer velvære og ro i hverdagen. Husk på at maten er kroppens «drivstoff», og god søvn kan sammenlignes med jevnlig «service». Ved å passe godt på kroppen din sørger du for at den fungerer optimalt både i dag og i fremtiden.