Det er kanskje noen som tenker at Norge bare lever på olje, laks og vannkraft – men det finnes utrolig mange spennende tech-selskaper som også bidrar til verdiskapningen i det norske samfunnet. Noen av de har allerede gjort suksess globalt, andre kan være fremtiden store eksportselskaper.

Gigantene – Opera, Tandberg, Kahoot og mange flere

Noen av de norske tech-selskapene er verdenskjente. Et raskt søk på nett eller i http://www.bedriftsbasen.no/ gir mange resultater innen vidt forskjellige bransjer.

  • Opera Software står bak blant annet nettleseren Opera, som i dag er basert på Chromium. I lang tid var denne nettleseren en av de få gjenstående med en egen motor, og fortsatt er det en god del særtrekk igjen.
  • Tandberg representerte en eventyrlig reise fra analog lyd til videokonferanseutstyr. I dag er selskapet for lenge siden kjøpt opp av Cisco, men Tandberg-navnet lever faktisk videre i form av et tysk selskap og produksjon av tape til lagring.
  • Kahoot har hatt fantastisk suksess med sin programvare for læring og spill. I løpet av senere tid har selskapet også gjennomført en rekke oppkjøp, og det er aktuelt med børsnotering i 2021.

Nye innovasjoner som vil sette Norge på kartet

Det finnes selvfølgelig utallige oppstartselskaper som lager innovative apper og andre tech-produkter. Samtidig er det kanskje teknologien bak relativt trauste handelsselskaper som virkelig kan få stor global innvirkning.

Komplett er et eksempel på et selskap som har implementert høy grad av robotisering av lageret sitt, delvis basert på norsk teknologi. Automatiserte lager er en sektor som er i dramatisk vekst, og det er høy etterspørsel etter smarte løsninger.

Kolonial.no er et annet selskap som har fått en sårt trengt boost av endrede handlevaner. Selskapet utvikler egent teknologi innen alt fra selve netthandelsopplevelsen til styring og optimalisering av logistikk.

Kanskje vil tech-delene av norske selskaper som disse bli fremtidens spennende vekstmaskiner, som bidrar med kompetansen sin langt utenfor Norges grenser.